Oplossingen

Drogen van balklagen

Een van de meest effectieve droogmethoden voor de isolatie in een balklaag of bij een frameconstructie is het gebruik van een combinatie van lagedrukventilator en droger

Oplossingen

Eenvoudige en effectieve droogtechniek voor frameconstructies

Een van de meest effectieve droogmethoden voor de isolatie in een balklaag of bij een frameconstructie is het gebruik van een combinatie van lagedrukventilator en droger. Deze combinatie maakt het mogelijk om grote hoeveelheden droge lucht door de frameconstructie te leiden en is daardoor uitstekend geschikt voor het drogen van balklagen, wanden, vloeren en andere holle ruimtes.

De techniek voor het drogen van de isolatie in vloeren en wanden met frameconstructies is eenvoudig. De droge lucht wordt vanaf de droger rechtstreeks in de constructie geleid. Voor een grotere luchtdoorvoer kan eventueel een extra lagedrukventilator van het type HP2000XT worden gebruikt. De ventilator zuigt ruimtelucht vermengd met droge lucht uit de droger aan en drukt vervolgens de lucht de constructie in. Een ander doel is een grote spreiding van de droge lucht in de constructie, wat betekent dat moet worden geprobeerd om de inlaatpunten zo te spreiden dat de droge lucht de hele frameconstructie kan laten opdrogen. Voor het aansturen van de richting van de droge lucht moeten er mogelijk afvoergaten worden geboord.

Bjälklagstorkning

Afbeelding: Vloer met frameconstructie wordt gedroogd door een droger en een lagedrukventilator.

Droogtijd verkorten met warmte

Voor een kortere droogtijd kan de temperatuur worden opgevoerd van de lucht die wordt gebruikt voor het drogen. Hoe warmer het op te drogen materiaal, hoe effectiever en sneller het droogproces verloopt, doordat de dampdruk in het vochtige materiaal oploopt. In bepaalde gevallen kan een kleine verhoging van 10 °C de droogtijd al halveren.*

* De droogsnelheid is rechtstreeks evenredig aan het dampdrukverschil. Dat betekent dat het drogen bij 30 °C en 20% relatieve luchtvochtigheid in theorie twee keer zo snel gaat als bij 20 °C en 20% relatieve luchtvochtigheid.

 

Belangrijk vóór het drogen

Voordat met het drogen wordt begonnen, moet altijd eerst het water uit een frameconstructie worden gezogen. Meer hierover leest u onder Vacuümdrogen. Vergeet niet dat de droge en warme lucht ook van invloed is op al het houtmateriaal in de ruimte waar het droogproces plaatsvindt. Al het interieurmateriaal dat beschadigd kan raken, moet daarom worden weggehaald of zorgvuldig worden afgedicht met kunststoffolie. Indien mogelijk moet ook kunststoffolie worden gebruikt om het op te drogen gebied af te grenzen en zo het materiaal in de omgeving te beschermen. Om de vochtigheid tijdens het droogproces te controleren, is een hygrostaat een goed hulpmiddel.

 

Producten

Producten voor gebruik bij het drogen van balklagen

IMG_6227

C15 Luchtgekoeld condensor

Een flexibel en energiezuinig accessoire voor de A15.
CTR-10000-1

Adsorptiedroger CTR 10000

Hoogefficiënte mobiele adsorptiedroger op een aanhangwagen
A50-TD2_web

Adsorptiedroger A50 TD2

Hoogefficiënte mobiele adsorptiedroger voor grote en veeleisende klussen.

Vragen of zorgen?

U kunt altijd contact met ons opnemen bij Corroventa als u vragen heeft over onze producten of oplossingen. Heeft u een uitdaging met water, vocht, geur, radon of ongedierte? Neem contact op met ons hoofdkantoor en we helpen u graag verder.